dimecres, 10 de desembre del 2008

Aperitivo


Al nord d'Itàlia, i de manera especialment intensa a l'Emilia Romagna, hi ha una tradició molt arrelada als bars i cafeteries. Es tracta de l'aperitivo. Es fa abans de dinar i de sopar, i consisteix en una cosa tan simple com que els bars i cafeteries posen a disposició dels clients (harmoniosament organitzats a la barra) diferents plats perquè els clients piquin alguna cosa mentre prenen una copa.
Es tracta d'una gentilesa del local per incentivar l'entrada de clients i el seu consum. Però al marge d'això és d'aquelles tradicions que donen peu a converses entre barmans i clients, que poden arribar a ser reveladores.
Si a tot això hi sumem que algunes d'aquestes cafeteries també si serveixen, a més de copes de vi i prosseco, còctels, la combinació ja no pot ser més explosiva. Et pots trobar un dia laborable a les 7 de la tarda prenent un deliciós combinat al costat d'una senyora amb abric de pells que fa un "cappu" ràpid amb les bosses de les compres nadalenques continuament controlades als seus peus, mentre un grup d'estudiants entren al local per comprar-hi provisions de tabac.

Cròniques combinades del Gran Bar.
Fins que no he baixat les fotos a l'ordinador, no m'he adonat que totes les del Gran Bar estan borroses!

"Il momento in cui la vita sembrava incominciare veniva poco prima di mezzanotte; dopo qualche aperitivo nei bar, con le olive, le noccioline e i salatini che constituivano la sua cena."
Un destino ridicolo. Fabrizio De André i Alessandro Gennari
Einaudi. Torino. 2003.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Grandeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Dinooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!